Zit er suiker in je gezonde voeding?

suikerFabrikanten van levensmiddelen verdoezelen de hoeveelheid suiker die ze in hun levensmiddelen stoppen.

Door op creatieve wijze het woord suiker te omzeilen, proberen ze hun producten gezonder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Om deze praktijk aan te pakken, lanceert de Consumentenbond de actie Suikerpraatjes.

De consumentenbond wil bereiken dat de fabrikanten eerlijker communiceren over suiker in hun spullen.

Er werden wel vijftig verschillende namen voor suiker op etiketten gevonden die fabrikanten gebruiken in plaats van het woord suiker.

Bovendien oordeelt de bond dat misleidende claims worden gebruikt, zoals ‘een verantwoord tussendoortje’, terwijl een derde van het product uit suiker bestaat. Dit geldt onder andere voor een bepaalde ontbijtkoek.

Sap

Het komt ook voor dat een fabrikant ‘zonder toegevoegd suiker’ op de verpakking vermeldt, maar wel geconcentreerd appel- of druivensap in het product heeft gestopt. Dat is volgens de consumentenbond wettelijk niet toegestaan omdat dit sap zo veel suiker bevat dat het gelijkstaat aan gewone suiker.

De Consumentenbond dringt er bij de fabrikanten op aan dit soort claims te verwijderen. Zo niet, dan is het aan de Voedsel- en Warenautoriteit in te grijpen.

Voorbeeld van een gezonde claim is muesli. Bij muesli denk je aan gezond eten, zonder suiker. Bij een Bio+ muesli met noten en vruchten denk je helemaal dat je gezond bezig bent.

Welke van de twee bevat meer suiker? De gewone muesli of de Bio+ muesli?

 

Doe gratis mee

aan de Week Zonder Suiker!

Share