Wat is Kefir?

Wat is Kefir

Wat is Kefir? Zijn het bacteriën, schimmels, planten, bloemetjes of magische groeisels? Er is melkkefir en waterkefir. Ik wil het hier hebben over melkkefir.

Wat is Kefir? Smaak – Melkkefir is een frisse, lichtzure melkdrank met een romige structuur die bij het drinken een lichte tinteling op de tong geeft. Dat aangename gevoel wordt veroorzaakt door de koolzuur dat in de drank aanwezig is. Melkkefir bevat bovendien tussen de 0,1 en 0,2 procent alcohol en ruim veertig aromatische componenten. Dit geeft een unieke smaak.

Wat is Kefir? Samenstelling – Melkkefir wordt gemaakt van Melkkefirkorrels. De roomwitte sponsachtige structuur is de moedercultuur en wordt gevormd door een symbiose van specifieke melkzuurbacteriën en levende lactosegistcellen. De Kefirkorrels bestaan uit proteïnen, vetten en oplosbare polysacchariden. Een deel zal telkens bijgroeien en een deel zal afsterven waardoor de Melkkefir zichzelf steeds vernieuwd. Kefir betekent letterlijk “Goed Gevoel”en is eeuwen oud en afkomstig uit de noordelijke Kaukasus.

Wat is Kefir? Voedingswaarde – Melkkefir zit boordevol waardevolle vitamines en mineralen en bevat licht verteerbare eiwitten. Een deel van de melksuikers is afgebroken, waardoor melkkefir ook verdragen wordt door mensen met een lactosegevoeligheid. Melkkefir heeft dezelfde voedingswaarde als melk en de friszure prikkelende smaak maakt dat het gemakkelijk te drinken is.

Wat is Kefir? Werking – Melkkefir werkt als een probioticum. De kefirkorrels worden toegevoegd aan melk waardoor fermentatie optreedt. De goede bacteriën zullen zich in het darmkanaal nestelen waar ze hun heilzame werking voortzetten. De aanwezige heilzame gisten zullen gaan overheersen en de ziekteverwekkende gisten verdringen. Kefir zorgt ervoor dat het voedsel beter verteerd wordt, dat de voedselopname verbetert en de darmen schoon en gezond worden. Melkkefir bevat volop mineralen en essentiële aminozuren die in combinatie met het overvloedig aanwezige calcium en magnesium, een rustgevende werking op het zenuwstelsel geeft. Verder levert Kefir fosfor voor een goede voedselopname en vitamine B1 en B12 die helpen bij huidproblemen, stress en depressie.

Wat is Kefir? Voordelen – Melkkefir heeft een helende of herstellende invloed bij overmatige en vette voeding en bevordert de vertering van zware spijzen. Het neutraliseert vette voeding en overmatig gebruik van suiker. Kefir zorgt voor een uitstekende voeding die meteen vlot wordt opgenomen door ons lichaam. de evenwichtige samenstelling van Kefir draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Het kalmerend effect is heilzaam voor slapeloosheid en ADHD. Regelmatig gebruik lost darmproblemen op. Je krijgt beweeglijkere darmen, minder last van winderigheid en een gezonde spijsvertering. Het belangrijkste resultaat is een inwendig evenwicht, met een herstellende werking en een optimale gezondheid. Traditioneel wordt Kefir gebruikt bij zieken en herstellenden. Als ondersteunend middel wordt het gebruikt bij candidiasis, bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, ADHD en de ziekte van Crohn (daarom gebruik ik het).

Bron: Waterkefir/Melkkefir – Peter Bauwens

Share