Wat is een gezond ontbijt?

Voor ons lichaam is en gezond ontbijt wat benzine is voor een auto; het levert de energie om op gang te komen, inspanning te leveren en ons te concentreren op werk of school. Met een gezond ontbijt zetten we ook de darmen aan het werk en dat zorgt voor een goede stoelgang. Ontbijten is ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Het voorkomt dat je in de loop van de ochtend gaat snoepen of snacken.

Bijna een derde (29%) van de Nederlanders ontbijt niet dagelijks omdat ze daar geen tijd voor hebben. Dus al helemaal geen gezond ontbijt. Zelfs als je af wilt vallen is een ontbijt gezond en beter dan niets eten!

Slanke mensen ontbijten altijd!

Mensen die trouw een (granenrijk) en gezond ontbijt eten, hebben namelijk 30% minder kans op zwaarlijvigheid en 50% minder kans op een verstoorde stofwisseling van het bloed. Zo lopen zij ook minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Boston. Het nuttigen van meerdere maaltijden per dag vermindert de kans op overgewicht en dichtslibbende aderen. Onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat een volle maag in de ochtend de rest van de dag meehelpt honger te beheersen. Daardoor overeet men zich niet bij de lunch of het avondeten. Wat ook een rol speelt is insuline, het hormoon dat de stofwisseling van het bloed regelt. Er blijkt namelijk een opvallend verband tussen niet ontbijten en een verstoorde suikeropname van het bloed. Die verstoring, kan na verloop van tijd hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes veroorzaken. Eén granenrijk ontbijt per dag en het risico op deze verstoring wordt meteen 15% minder, stelden de onderzoekers vast.

Een calorierijk ontbijt met worst, bacon en eieren is beter voor de lijn dan een zogenaamd gezond ontbijt met crackers en lightjam. Het maakt op termijn slanker. Dat bleek uit een studie onder honderd Amerikaanse vrouwen. Door calorierijk en uitgebreid te ontbijten, verloren vrouwen op lange termijn meer gewicht dan vrouwen die een klein ontbijt namen. Ook liepen zij minder kans om weer aan te komen. Volgens de onderzoekers is een verklaring simpel: door ’s ochtends een maaltijd met eiwitten en vetten te eten, stil je de drang naar zoete en zetmeelrijke snacks. Bovendien geeft het je metabolisme een boost. Vrouwen die een groot en gezond ontbijt namen, hadden minder honger tijdens de dag, zeker tegen de lunch. Ze hadden ook minder zin in koolhydraten. De onderzoekers zeggen ook dat iedereen die wil afvallen ’s ochtends stevig moet ontbijten. Diëten die alleen maar de koolhydraten beperken, zullen niet slagen omdat onze behoeften aan calorieën blijft bestaan.

Een drinkontbijt mist een van de belangrijkste voorwaarden voor een optimale spijsvertering: kauwen. Als we willen dat vezels hun werk doen in ons lichaam, moeten we ervoor zorgen dat we ons eten optimaal kunnen verteren. Daar moeten we ons lijf op voorbereiden. Het begint met de gedachte aan eten en daarna goed kauwen. Zodra de speekselklieren gaan werken, wordt de spijsverteringsmotor namelijk gestart. Drinkontbijt heeft daardoor ook een andere verzadigingswaarde dan een normaal ontbijt van (volkoren) brood, zuivel en vers fruit.

gezond ontbijt, doen!

Als je niet gezond ontbijt, mis je belangrijke voedingsstoffen (eiwitten, vitaminen, vetten en koolhydraten) en vezels. Dit gemis haal je bijna niet meer in, dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Vaak krijg je wel trek, maar pak je een tussendoortje zoals een plak koek. Later ontbijten, bijvoorbeeld op het werk, is niet erg. Overslaan wel.

Ben je op zoek naar recepten?

De Afslank Receptenbijbel en Het Afslankplan hebben boeken met heerlijke recepten, waardoor het makkelijk is om vol te houden voor een blijvend resultaat.

Wil je begeleiding bij het afvallen?

Afvallen met Nederland en de FIT-methode kunnen je daarbij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Share