Waarom een dieet niet werkt

dieetAls van alle diëten in de wereld ook maar één dieet werkte, dan zouden alle problemen met overgewicht meteen zijn opgelost.

Ondanks alle reclamecampagnes en de vele diëten die er zijn, alle methoden die ze aanbieden en alle oplossingen die ze geven. Blijken de theorieën die de basis vormen voor hun dieet niet te werken. Erger nog ze geven je de schuld omdat je de methode van het dieet niet goed hebt uitgevoerd of niet volgehouden hebt. Ze laten je niet alleen achter met een gewichtsprobleem, maar ook nog met een schuldgevoel. Diegene die er beter van worden zijn de mensen die eraan verdienen. Niet jij.

Waarom een dieet niet werkt?

-Omdat een dieet je beperkt. Daar houden mensen niet van.  De pijn die je hebt als je denkt dat je jezelf tekort voelt gedaan, is twee keer zo groot als het plezier om eraan toe te geven. Psycholoog Daniel Kahneman heeft onderzocht en aangetoond dat de pijn van verlies gemiddeld twee keer zo groot is dan het plezier van winst.

-Bij een dieet gaat eten je leven domineren. Eten is een plezierig onderdeel van het leven. Je moet jezelf de vrijheid geven om van eten te kunnen genieten. Zodra je jezelf tekort gaat doen dan heb je het gevoel dat je iets opgeeft terwijl je meer wilt. Je zult je tekortgedaan, ellendig en hongerig voelen en eten gaat je leven beheersen.

-Als je op dieet bent dan voel je jezelf voortdurend hongerig. Je leeft van maaltijd naar maaltijd. Bij sommige diëten wordt je gevoel van een maaltijd ook niet eens bevredigd omdat het geen maaltijd is, maar een reep of een shake. Bij andere diëten mag je weinig eten of het soort eten lust je niet, zodat je jezelf nog steeds ellendig voelt na de maaltijd.

-Je voelt je hongerig en ellendig. De meeste mensen zeggen ook dat ze een dieet volhouden. Het komt aan op wilskracht. Met alle verleidingen van snel eten die om ons heen in de samenleving zijn moet dat een enorme wilskracht zijn. Daarom falen mensen al voordat ze goed en wel begonnen zijn met een dieet.

Het is gemakkelijk om een maaltijd of een gedeelte daarvan over te slaan als je daar  zelf voor gekozen hebt. Niemand heeft je de maaltijd afgenomen en daarom ervaren we dat niet als een gemis.

Maar als je op dieet bent en je mist een maaltijd, dan zorg je wanneer je de volgende keer dat je mag eten de schade zult inhalen. Als je op dieet bent dan eet je nooit minder, maar meestal meer.

Mocht je die enorme discipline en wilskracht opbrengen om het dieet vol te houden en heb je het gewicht bereikt dat je wilt hebben, dan hoef je niet meer te lijnen. Denkt je.

Na een enorme discipline worden de teugels gevierd en mag je alles eten wanneer en hoeveel je maar wilt. Voor dat je het weet zit je dan op het gewicht dat je had toen je aan het dieet begon. Misschien nog wel zwaarder.

Het is een feit dat de problemen die mensen hebben met een dieet er op langere termijn toe leiden dat deze mensen eerder aankomen dan afvallen.

Waarom crashdiëten niet werken en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Wanneer je minder gaat eten dan gaat je lichaam zelf op zoek naar energie om de boel te laten draaien. Als je lichaam niet voldoende energie uit het eten haalt, dan haalt hij het uit de eiwitten die in je spiermassa zit. Je wordt dan letterlijk een kannibaal en eet je eigen lichaam op. Spiermassa bevat veel water, waardoor het ook nog lijkt dat je succes hebt met afvallen. In werkelijkheid verlies je geen vetmassa, maar spiermassa en water.

De verbranding in rusttoestand van een lichaam met veel spiermassa is hoger dan de verbranding in rusttoestand van een lichaam met meer vet. Bij een crashdieet verlies je spieren, maar bouwt later sneller vetweefsel op. Bovendien zorgt het verlies aan spierweefsel dat je verbranding vertraagd waardoor je minder kunt eten om niet aan te komen dan voor het crashdieet. Hierdoor kom je weer aan en ga je na een tijdje weer een crashdieet volgen. Nu kom je nog sneller aan dan daarvoor.

Realiseer je dat je hart een spier is en een crashdieet problemen met je hart kan veroorzaken.

Probeer je af te vallen dmv een dieet en wil je meer weten. Lees dan het volledige E-boek: Waarom een dieet niet werkt

Share