Negen tips voor gezonde voeding voor het hart

gezonde voeding1. Kies gezonde vetten – Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor de gezondheid van het hart. Verzadigde vetten zijn niet goed voor de hartgezondheid. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Onverzadigde vetten vind je in plantaardige olie zoals dieetmargarine en -halvarine, noten, vette vis en vloeibare bak- en braadproducten. Verzadigde vetten vind je in volle melkproducten, vet vlees, koek, chips en gebak.

2. Kies magere of halfvolle melkproducten, magere yoghurt en 30+ kaas – Gebruik ook magere yoghurt,  of magere kwark voor het bereiden van gerechten of toetjes.

3. Ga voor vis en gevogelte – in plaats van vet vlees dat veel verzadigde vetten kan bevatten. Probeer vlees ook eens te vervangen door bonen of peulvruchten.

4. Zet vette vis op je menu – zoals haring, makreel, zalm of forel. Vette vis zit vol omega3 visvetzuren. Eet elke week twee keer vis, waarvan een keer vette vis.

5. Eet volop voedingsvezels – Vervang wit brood en pasta voortaan door volkoren soorten. Graanproducten, groente, fruit en peulvruchten als bonen en linzen zitten vol vezels.

6. Eet elke dag minstens 200 gram groente en 2 stuks fruit – Varieer daarbij volop, niet alleen in soorten maar ook in kleuren. Zo krijg je vitamines, mineralen en vezels binnen die je goed kunt gebruiken.

7. Gebruik in de keuken producten die zijn gemaakt van plantaardige olie – zoals vloeibare margarine, in plaats van roomboter. Olie van zaden en noten is rijk aan onverzadigde vetten. Gebruik op brood in plaats van roomboter voortaan een smeerbaar margarineproduct.

8. Eet ongezouten noten of zaden tussendoor in plaats van gebak en koek – Waarom maak je niet je eigen mix van zaden, ongezouten noten en gedroogd fruit voor een gezond e snack o nder hand bereik.

9. Wees zuinig met zout – Experimenteer met kruiden en specerijen en vermijd zoute snacks als chips.

Ben je op zoek naar recepten?

De Afslank Receptenbijbel en Het Afslankplan hebben boeken met heerlijke recepten, waardoor het makkelijk is om vol te houden voor een blijvend resultaat.

Wil je begeleiding bij het afvallen?

Afvallen met Nederland en de FIT-methode kunnen je daarbij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Share