Je lichaam heeft geen honger

honger

Er zijn twee vormen van honger

Er is een misverstand over honger. We zeggen allemaal dat we honger hebben en geven aan dat ons lichaam vraagt om eten. Dat is maar gedeeltelijk waar. En zelfs maar voor een klein gedeelte.

Voor de minderheid bestaat onze honger uit overlevingshonger. Een lage bloedsuikerspiegel geeft het lichaam een hongersignaal door dat het voedingsstoffen nodig heeft. Na het eten stijgt de bloedsuikerspiegel en geeft een signaal dat het lichaam verzadigd is.

De andere vorm van honger maken we onbewust mee, zodat het ons niet opvalt dat het bestaat. Deze honger geeft lichamelijk dezelfde signalen af zodat de verwarring voor ons helemaal compleet is. Deze honger heeft geen lichamelijke functie, maar ontstaat in de hersenen.

Alleen al bij het zien of ruiken van calorierijke voedingsmiddelen worden in de hersenen hongersignalen geactiveerd. Het zien van een verleidelijke taart, de geur van of de gedachte aan patat of dat iemand over een hotdog praat kan al voldoende zijn om dezelfde hongersignalen te laten ontstaan. Ook al heb je zojuist gegeten en is je lichaam verzadigd.

Het beloningscentrum in de hersenen stuurt deze signalen aan. De hersenen zetten ons aan om te eten, ook al heeft het lichaam geen extra energie nodig. De lichamelijke signalen zijn hetzelfde zodat we ons inbeelden dat we voedsel nodig hebben. Ons lichaam heeft geen honger. Doordat we patat ruiken geeft het beloningscentrum in de hersenen het signaal dat we honger hebben.Ons lichaam geeft dezelfde signalen als of we voedingsstoffen nodig hebben om te overleven. Daarop denken wij: “Het is goed dat ik een snackbar tegenkom nu ik honger heb. Dat is de verleiding tot eten. Hadden we de patat niet geroken, dan hadden we gewoon doorgelopen zonder honger te hebben.

Het is geen eetlust. Dat stuk chocolade had je echt niet nodig om te overleven en dat toetje na de heerlijke maaltijd, waardoor je genoeg gegeten had, is geen honger maar ingebeelde eetlust.

We worden constant door onze welvarende westerse omgeving bestookt met eten. Je ruikt gebraden kip en patat tijdens het winkelen, ziet reclame onderweg en thuis, snacks in het benzinestation en vergeet de supermarkt niet. Om deze ingebeelde honger te weerstaan moet je wel sterk in je schoenen staan.

Je omgeving kan je moeilijk veranderen, maar probeer deze signalen te herkennen. Komen de signalen van eten of honger van buitenaf of heb je echt een tijd niet gegeten? Plan je boodschappen en plan je eten. Maak een boodschappenlijst en hou je er aan. Maak zelf je eten en neem dit mee als je van huis gaat. Verander met kleine stapjes en bouw aan een gezonde levensstijl.

Gezonde levensstijl:

vezels in de pan

Wil jij een gezond en slank lichaam?

Je vetverbranding verhogen en kilo’s afvallen zonder honger te hebben

Meer informatie over gezonde voeding en afvallen

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten en recepten of stel mij vragen op: www.facebook.com/blijvendafvallen

 
 
boek blijvend afvallenAfvallen zonder honger te hebben

Minder gewicht, Meer energie

10 weken praktische tips en begeleiding

Hoeveel wil je afvallen?

Share