Het JoJo-effect

het jojo-effectMensen die een crashdieet volgen, kennen het jojo-effect: nadat ze in korte tijd veel afgevallen zijn, komen de kilo’s er langzaam weer bij en na een tijdje weeg je vaak nog meer dan voor het dieet.

Wie een aantal weken een crashdieet volgt en dagelijks bijvoorbeeld slechts 800 caloriën of minder binnen krijgt, verlaagt zijn basisverbranding; het lichaam gaat over in de spaarstand en verbruikt minder energie. Als je daarna weer normaal gaat eten, ontstaat er een energieoverschot dat zo goed als zeker een gewichtstoename betekent. Het bekende jojo-effect.

Tips tegen het jojo-effect

Wetenschappers zijn achter het geheim gekomen tegen het jojo-effect. Door een groot Amerikaans onderzoek hebben deelnemers aan het National Weight Control Registry, http://www.nwcr.ws/research/ , aangetoond hoe je op de lange termijn op gewicht kunt blijven.

78% ontbijt dagelijks

Mensen die uitgebreid ontbijten blijken allerter te zijn. Je voorkomt dat je later in de ochtend een onbedwingbare trek krijgt. Belangrijk is wat je als ontbijt eet. Het advies is om kwark met vers fruit of een mix van noten en zemelen te eten. Kijk voor afwisselende recepten in het ontbijtboek.

90% doet gemiddeld een uur sport per dag

Uit de evalutie van het National Weight Control Registry bleek dat 90% van de personen die op gewicht blijven dagelijks aan beweging doen. Als je niet direct naar de sportschool wilt dan kan je gaan wandelen, kleine oefeningen thuis of gaan fietsen. Ik fiets elke dag naar mijn werk en neem de trap. Opvallend is dat 62% minder dan 10 uur TV per week kijkt. Tips om te bewegen: neem eens de trap. Ga wandelen of fietsen naar je werk. Koop een hometrainer. Zet je sportschoenen bij de voordeur.

75% gaat regelmatig op de weegschaal staan

Wie regelmatig zijn gewicht controleert, blijft eerder slank. Eén of twee keer per week is voldoende. Het geeft je de mogelijkheid om kleine uitglijders snel te herkennen en te compenseren door extra sport of tijdelijk slechts groenten en fruit te eten.

Stop met het jojo-effect: neem dagelijks een ontbijt, beweeg meer en hou je uitglijders in de gaten.

Waarom een dieet niet werkt Als van alle diëten in de wereld er ook maar één werkte, dan zouden alle problemen met voeding meteen zijn opgelost. In feite wordt het probleem alleen maar groter. Meer mensen hebben last van overgewicht of voelen zich ongezond.

Kijk voor afwisselende recepten in het ontbijtboek.

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten en recepten of stel mij vragen op: www.facebook.com/blijvendafvallen

 
 
boek blijvend afvallenAfvallen zonder honger te hebben

Minder gewicht, Meer energie

10 weken praktische tips en begeleiding

Hoeveel wil je afvallen?

Share