Groene Thee drinken

glas groene theeWaarom Groene Thee drinken?

Drie redenen waarom je wilt genieten van groene thee

Thee is, naast water, een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Een van de meest populaire soorten thee is groene thee, en er zijn verschillende redenen waarom zo veel mensen groene thee drinken.

  • Groene thee drinken omdat groene thee erg smakelijk is, en er zijn veel verschillende soorten van. Het verschil tussen verschillende soorten thee ligt in de mate van oxidatie waaraan de bladeren zijn blootgesteld. Groene thee is niet geoxideerd, wat betekent dat de enzymen in de bladeren niet aan zuurstof in de lucht zijn blootgesteld. Zwarte thee, daarentegen, is volledig geoxideerd en oelong thee is gedeeltelijk geoxideerd. Als het om de smaak van een thee gaat, dan is de mate van oxidatie van de theebladeren van belang.  Groene thee komt in vele vormen en melanges en het is populair onder vrijwel alle landen en culturen van de wereld. Oorspronkelijk geproduceerd in China, is de consumptie en populariteit van groene thee later door heel Azie, India en de westerse wereld verspreid. Met smakelijke toevoegingen als jasmijn, vanille, munt en met soorten als Jasmine pearls, Sencha en Gunpowder, zijn groene theeën subtiel en vallen ze bij de verschillende voorkeuren van thee liefhebbers in de smaak. Groene thee heeft een unieke, lichte smaak dat bij vele thee-liefhebbers over de hele wereld in de smaak valt. Het is al populair sinds de eerste ontdekking van thee, zo’n 5000 jaar geleden. Het behoort tot de vijf basis theesoorten en wordt zelfs herkend door mensen die niet vaak thee drinken.
  • Groene thee drinken omdat losbladige groene thee een van de steunpilaren van de thee cultuur is. De hoogste kwaliteit thee is losbladige thee en deze heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Liefhebbers van groene thee genieten van de rituelen rondom de bereiding en de ceremonieën die sfeer brengen in de ervaring van het thee drinken. Groene thee van hele bladeren is de basis voor thee ceremonieën in China en Japan, en als deze op de juiste wijze wordt geserveerd dan biedt het een zeer aangename ervaring aan het einde van een stressvolle dag. Toen China nog de heerser was van de zee (1405-1433), was thee een van de onmisbare benodigdheden van de zeelieden. De thee die gedronken werd door de zeelieden in die tijd, bevatte genoeg vitamine C om scheurbuik te voorkomen, waar zo’n honderd jaar later vele Europese zeelieden aan zouden sterven. De thee was in wezen onbekend bij de medische officieren toegewezen aan een vloot van ruim 27000 man tijdens hun reis van China naar Afrika.
  • Groene thee drinken omdat  het drinken van groene thee (en alle andere soorten thee wat dat betreft) erg gezond is voor het menselijk lichaam. Over de jaren is thee geprezen om zijn medicinale kwaliteiten en het drinken van thee is een terugkerend gebruik geworden onder de meeste gezinnen. Thee werd in China zo’n 5000 jaar lang als medicinale drank gebruikt, ter bevordering van een gezonde lichaam en geest. De vroegst bekende verwijzing naar thee als ondersteuning van de gezondheid dateert uit 2737 B.C. Thee was erg duur in het oude China. Het gebruik van thee was slechts beperkt tot de rijkere bevolkingsgroepen. In 1994 werden in het magazine van de National Cancer Instituut de resultaten gepubliceerd van een epidemiologisch onderzoek waaruit blijkt dat het drinken van groene thee de kans op slokdarmkanker bij Chinese mannen en vrouwen met zo’n 60% terugdringt. De onderzoekers van de Universiteit van Purdue concludeerden onlangs dat groene thee een bepaalde stof bevat wat de groei van kankercellen remt. Er is ook onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat het drinken van groene thee de cholesterolspiegel verlaagt, en tevens de verhouding van het goede (HDL) cholesterol tegenover het slechte (LDL) cholesterol verbetert. Uit een recent Japans onderzoek, gerapporteerd door het Journal of the American Medical Association (JAMA), is gebleken dat de volwassenen in Japan die meer groene thee drinken, minder risico lopen op sterfte door alle oorzaken, waaronder hart- en vaatziekten. Bovendien zijn bepaalde stoffen in groene thee, polyphenolen genoemd, veel onderzocht op een mogelijk preventief effect op hart- en vaatziekten en kanker.

Hoewel er verder onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen dat groene thee drinken inderdaad meetbare positieve effecten voor de gezondheid met zich meebrengt, voegt de grootschalige consumptie van groene thee door de geschiedenis heen wel enige overtuigingskracht toe aan recente medische beweringen.

Thee liefhebbers hebben veel keus, maar zij die losbladige groene thee van hoge kwaliteit nuttigen, kunnen rekenen op een heerlijk drankje en een aangename thee-drink ervaring.

Bovendien groene thee drinken helpt bij het afvallen.

Bron: het E-boek Geheimen van groene thee.

Download het gratis E-boek over groene thee

Groene thee en afvallen.

 

Gratis Detox Week

Share

, , ,