Gezond eten of gezonder eten?

gezond eten of gezonder eten -  paprika

In deze tijd kunnen we allemaal wel wat meer weerstand gebruiken. Dit kunnen we doen door afwisselend en gezond te eten. Maar wat is gezond eten en wat is gezonder eten?

Pasta of aardappelen?

We gaan uit van 100 gram gekookte aardappelen en 100 gram volkoren pasta. Let op: volkoren pasta. In 100 gram gekookte aardappelen zitten 83 calorieën, in 100 gram volkoren pasta zit 131 calorieën. Dat is duidelijk meer. Dus als je wilt afvallen kan je beter voor aardappelen gaan.

In aardappelen zitten maar 2 gram eiwitten en in de volkoren pasta 5,5 gram. De pasta geeft je dus minder snel een hongergevoel. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je lichaam. Je immuunsysteem heeft eiwitten nodig om afweerstoffen aan te maken.

Als het om koolhydraten gaat, is er geen duidelijk verschil 17 gram in aardappelen en 23 gram in pasta.

In volkoren pasta zitten meer vezels, 4 gram, dan in aardappelen, 1,6 gram. De darmen juigen om meer vezels.

Wat is gezond eten en wat is nu gezonder eten? Moeilijk te bepalen waar je voor moet kiezen. Gaat je voorkeur uit naar minder calorieën om af te vallen of meer vezels voor je darmen en meer eiwitten voor je lichaam. Aardappelen bevatten andere vitamines en mineralen dan pasta. Aardappels zijn vooral rijk aan kalium, betacaroteen en vitamine C. Volkoren pasta bevat weer meer vitamine B. Beide producten hebben hun eigen gezonde kenmerken, beide is gezond eten. Varieer zoveel mogelijk .

Quinoa of zilvervliestrijst?

We gaan uit van 100 gram quinoa en 100 gram zilvervliesrijst. let op zilvervliesrijst; niet witte rijst.

In de quinoa zit 114 calorieën en in de zilvervliesrijst 131 calorieën. nagenoeg gelijk.

In de quinoa zit 4,4 gram eiwitten en de zilvervliesrijst 3,1 gram. hier gaat de quinoa op kop. Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam en immuunsysteem.

In de zilvervliesrijst zitten meer koolhydraten , 26,4 gram tegen 18,5 gram voor de quinoa.

In de quinoa zitten ook iets meer vezels 2,8 gram tegen 2,1 gram

Wat is gezond eten en wat is nu gezonder eten? De quinoa heeft een licht voordeel; minder calorieën (goed voor afvallen, meer vezels (goed voor je darmen), meer eiwitten (minder snel hongergevoel, bouwstoffen voor je lichaam, verbetering immuunsysteem) en meer vezels (goed voor je darmen). beide zijn gezond eten, maar Quinoa is net iets gezonder eten.

Amandelmelk of melk?

steeds meer mensen kiezen voor amandelmelk. Wanneer je een lactose-intolerantie hebt is dit terecht. Maar is het voor anderen ook gezonder?

We gaan uit van 100 ml ongezoete amandelmelk en 100 ml halfvolle melk. In de halfvolle melk zitten 33 calorieën en in de amandelmelk 14 calorieën. duidelijk minder. Afvallen doe je dus met amandelmelk.

In melk zitten uiteraard meer eiwitten dan in amandelmelk 3 gram tegenover 0,4 gram. Melk heeft meer calorieën, maar je krijgt ook minder snel een hongergevoel, verbeterd je immuunsysteem en zorgt voor bouwstoffen voor je lichaam.

In de halfvolle melk zit 4 gram suiker en in amandelmelk 0 gram. Ik ben niet een voorstander van suiker.

In melk zitten geen vezels in 100 ml amandelmelk 0,4 gram. Een voordeeltje voor je darmen.

In halfvolle melk zit 0,3 gram verzadigd vet en in de amandelmelk 0,1 gram.

Wat is gezond eten en wat is nu gezonder eten? Je zou zo zeggen dat de amandelmelk de voorkeur heeft. Minder calorieën, minder suiker, meer vezels en geen vet. Maar amandelmelk is geen volwaardig alternatief voor melk. In amandelmelk zit weinig calcium, eiwit en geen B12. Melk is een bron van veel belangrijke vitaminen en mineralen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2 en B12. Heb je geen lactose-intolerantie dan kan je beter met mate melk drinken. Wat is nu gezonder eten? Mijn voorkeur is om amandelmelk te gebruiken in de havermout en dergelijke en volle melk te gebruiken in de kefir (Wat is Kefir).

Wortel of Paprika?

we gaan weer uit van 100 gram wortel en 100 gram paprika. de calorieën zijn nagenoeg gelijk. In de wortel zit 32 calorieën en in de paprika 25.

In een paprika zit 0,8 gram eiwitten en in wortel 0,7 gram. de koolhydraten verschillen ook niet veel 4,3 gram in paprika en 5,5 gram in wortel. De paprika heeft wel iets minder vezels 1,8 gram in de paprika en 2,4 gram in de wortels.

Wat is gezond eten en wat is nu gezonder eten? Beide ontlopen elkaar niet veel. In Paprika zit maar liefst 150 gram vitamine C. Daar kan de wortel niet tegenop. In de wortel zit meer calcium (dus als je amandelmelk drinkt kan je beter wortels eten dan paprika).

Bron: Lekker gezond lente 2017.

Wil je begeleiding bij het afvallen?

Fitter worden? de FIT-methode kan je daarbij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Share

, , ,