Cholesterol, wat is het? Waar zit het in?

Praten we over gezond leven en eten, dan duikt ook vaak de term cholesterolgehalte op. Wat is cholesterol eigenlijk precies? Waarom heeft het zo’n slecht imago en wordt het in een adem genoemd met slechte vetten? Waar zit cholesterol dan precies in?

In alle cellen
Cholesterol zit in de eerste en belangrijkste plaats gewoon in ons eigen lichaam. En wel in iedere cel. Of liever gezegd in de celmembranen. Daar heeft het een heel belangrijke functie. Namelijk ervoor zorgen dat de membranen soepel en doordringbaar blijven, zodat voeding- en afvalstoffen de cel in- en uit kunnen.
Het is vooral ‘rijkelijk’ vertegenwoordigd in bepaalde onderdelen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

Vitamine D
Maar cholesterol doet veel meer. Het vormt ook een belangrijke grondstof voor vitamine D. Onder invloed van (zon)licht wordt een vorm van cholesterol in de huid omgezet in een vorm van vitamine D.

Gal en hormonen
Cholesterol vormt verder de basis voor galzuren; die worden in de lever gemaakt en zijn nodig voor de vertering en opname van voedingsvetten en in vet oplosbare vitamines. Daar komt de naam ook vandaan: chole is Grieks voor gal; sterol verwijst naar de chemische structuur.,Ook heel veel hormonen zijn sterolen. Onze geslachtshormonen bijvoorbeeld, progesteron, oestrogeen en testosteron, zijn allemaal afgeleid van cholesterol. Daarmee speelt het ook een belangrijke rol bij het regelen van onze stofwisseling, de aanmaak van eiwitten en lichaamsweefsel en de menstruatiecyclus.

Stresshormoon
Behalve de geslachtshormonen worden nog heel veel andere hormonen gevormd uit cholesterol, bijvoorbeeld cortisol. Dit stresshormoon wordt aangemaakt wanneer het lichaam wel een beetje extra energie en actie kan gebruiken.

We maken veel zelf
Zo’n 80% van die ‘bolletjes’ cholesterol worden door het lichaam zelf aangemaakt, voornamelijk in de lever. Zo’n 20% van het cholesterol krijgen we via de voeding binnen.

Goed en slecht cholesterol
Buiten cholesterol kan een mens niet; zoveel mag nu duidelijk zijn. Maar hoe zit het dan met dat slechte imago? Dat heeft alles te maken met het feit dat we een onderscheid maken tussen goed en slecht cholesterol. Het goede cholesterol is HDL: het haalt (een teveel aan) cholesterol uit het bloed en vervoert het naar de lever, zodat het daar kan worden afgebroken. LDL-cholesterol is het ‘slechte’ cholesterol en hier kun je maar beter weinig van in je bloed hebben. Zoals met zoveel dingen in het leven geldt: te veel is nooit goed.

Voeding
Voor een normaal cholesterolgehalte is goede voeding van belang. Een goede voeding betekent onder andere:

    • Voldoende groente (200 gram) en fruit (2 stuks)
    • Vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet
    • Volkoren producten
    • Beperken van zout
    • Een gevarieerde voeding

In het Westerse voedingspatroon is de verhouding tussen omega 6 en omega 3 volkomen scheef komen te liggen. We zijn veel minder omega 3 gaan eten door minder consumptie van vis, er worden veel meer producten gebruikt die veel omega 6 bevatten, het raffineren van oliën en door intensieve landbouw en veeteelt is het omega 3-gehalte van veel voedingsstoffen verlaagd zoals in bladgroenten, vlees, eieren en zelfs vis. We beginnen te begrijpen hoe ingrijpend de voeding van de mens in de tweede helft van de 20ste eeuw gewijzigd is. Wetenschappers zijn het erover eens dat deze gewijzigde verhouding tussen omega 6 en omega 3 de epidemie van chronische ziekten verklaart waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden. Lees hier meer over in de Gratis E-boeken over omega 3 en gezondheid.

Hoe zit dat met goed en slecht cholesterol?

Gezonde vetten doen je goed

Share