Wat is Chia Zaad

Chia zaad wordt als gezondheidsproduct steeds vaker gebruikt als aanvulling op de dagelijkse voeding.

chia zaadChia zaad is afkomstig van de Chia plant uit Midden Amerika. De Azteken ontdekten ruim voor onze jaartelling al dat Chia Zaad hen kracht gaf, ook gebruikten ze het zaad als geneesmiddel bij allerlei kwalen.

Je zou kunnen zeggen dat Chia Zaad de laatste jaren is herontdekt. Je kunt het rekenen tot het rijtje superfoods. Chia Zaad is rijk aan vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren. Het is super gezond.

Chia zaad is een enorm krachtige bron van gezonde stoffen.

De afgelopen decennia is de populariteit van chia zaad enorm  toegenomen, omdat vakdeskundigen het beschreven als een nieuw soort superfood. Zo helpt chia zaad uw lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in uw maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Bovendien helpt chia zaad uw lichaam spieren en andere weefsels aan te maken. Chia zaad is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen. Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen in recepten. Om deze gel te krijgen, dient men gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen.

De bewoners van Midden-Amerika gebruikten gel van chia zaad op wonden, voor verkoudheid, voor keelpijn, voor maagproblemen, slechte lichaamsgeur, prostaatproblemen, zelfs voor verstopping.

Voor de Azteken was chia zaad een echt krachtvoer. Ze aten de zaden om hun uithoudingsvermogen te vergroten. De Indianen uit het zuidwesten konden een hele dag rennen op één hand vol chia zaad. gemengd met alleen maar water.

De smaak van Chia zaad wordt omschreven als nootachtig en aangenaam.

De snelste en eenvoudigste manier om chia zaad te eten is om een eetlepel chia zaad in een glas water of sap te roeren en het een minuut of 5 te laten staan, dan nog een keer omroeren en opdrinken.

Chia zaad kan toegevoegd worden aan jam, notenspread, pindakaas, muelsi, ontbijtgranen, sauzen, soepen, enzovoorts, als een vervanging voor vet, voor extra energie en beter uithoudingsvermogen en voor een goede smaak.

Bijvoorbeeld een heerlijk ontbijt bestaat uit:

  • 3 eetlepels Chiazaad
  • 100 gram hazelnoten
  • 3 koppen water
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 4 dadels (ontpit)
  • 1 theelepel vanille

Een heerlijk en voedzaam ontbijt dat smaakt als een dessert.

Chia zaad is de rijkste bron van Omega 3 vetzurenen vezels van moeder natuur.

In het Westerse voedingspatroon is de verhouding tussen omega 6 en omega 3 volkomen scheef komen te liggen. We zijn veel minder omega 3 gaan eten door minder consumptie van vis, er worden veel meer producten gebruikt die veel omega 6 bevatten, het raffineren van oliën en door intensieve landbouw en veeteelt is het omega 3-gehalte van veel voedingsstoffen verlaagd zoals in bladgroenten, vlees, eieren en zelfs vis. We beginnen te begrijpen hoe ingrijpend de voeding van de mens in de tweede helft van de 20ste eeuw gewijzigd is. Wetenschappers zijn het erover eens dat deze gewijzigde verhouding tussen omega 6 en omega 3 de epidemie van chronische ziekten verklaart waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden. Ondermeer is het van invloed op de werking van je hersenen en het voorkomen van Alzheimer, allergieën, hart- en vaatziekten en overgewicht. Lees hier meer over in Omega 3 en gezondheid.

Je kan Chiazaden natuurlijk in de gezondheidswinkel kopen, maar je kan ook makkelijk Chiazaden online kopen
Chiazaden zijn gezond.

Ontdek meer over Chiazaad in het E-boek

lees mijn dagboek over gezond afvallen

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten en recepten of stel mij vragen: www.facebook.com/blijvendafvallen

 
 
boek blijvend afvallenAfvallen zonder honger te hebben

Minder gewicht, Meer energie

10 weken praktische tips en begeleiding

Hoeveel wil je afvallen?

Share