Brood; daar zit wat in

Waarom is ons brood donker?

In de periode na het huwelijk werd er wit brood gegeten. De zogenoemde wittebroodsweken. Normaal werd meestal het goedkopere roggebrood gegeten.

Het brood van rogge was donker van kleur door de lange baktijd van minstens een halve dag.
Ons brood heeft tegenwoordig ook een donkere kleur, maar dit komt door een kleurstof.
Een kleurstof van gekiemde en daarna geroosterde graankorrels, meestal gerst.
En is het gezond?
Nu wil het dat deze mout, zoals de geroosterde graankorrels worden genoemd, door het roosteren zwart verbrandt.
Zwart verbrande voedingsmiddelen bevatten kankerverwekkende stoffen.
Om dit op een dagelijkse basis te eten lijkt mij niet zo gezond.

Waarom bestaat ons brood meestal uit tarwe?

Vroeger aten we brood van rogge en spelt. Rogge en spelt hebben een lagere opbrengst, maar doen het goed op arme gronden en zijn van nature beter bestand tegen schimmels en ziekten dan tarwe. Met de komst van kunstmest en pesticiden werd dat voordeel opgeheven. Omdat van tarwe ook nog luchtiger brood valt te bakken werd tarwe veel populairder om brood van te bakken.

Door een betere opbrengst en het gebruik van kunstmest en pesticiden eten we dagelijks brood van tarwe dat behandeld is met giftige stoffen.

Waarom een allergische reactie op brood?

Driekwart van het eiwit uit granen bestaat uit gluten. In gluten zit het eiwit Gliadine. Gliadine veroorzaakt bij mensen die er aanleg voor hebben de ziekte coeliakie. Alle (pseudo)granen bevatten gluten, maar alleen het gluten van tarwe, gerst en rogge bevat Gliadine. Coeliakie is een intolerantie voor Gliadine. Het is geen acute allergische reactie, maar een chronische irritatie van de dunne darm. In het slijmvlies van de dunne darm lokt Gliadine een immunologische ontstekingsreactie uit. In een vergevorderd stadium is het darmslijmvlies zo aangetast dat het steeds minder in staat is voedingsstoffen op te nemen.

Ongeveer een derde van alle voorverpakte voedingsproducten uit de supermarkt bevat tarwe of gluten met Gliadine: van paprikachips tot soep in blik.

In 1988 waren er 800 mensen met coeliakie, momenteel zijn dat er ongeveer 20 duizend. Uit screeningsonderzoek weten we dat een procent van de Nederlands bevolking coeliakie heeft. Dat zijn er dus 160 duizend! Er hebben dus veel mensen coeliakie zonder het te weten.

Ik weet niet of ik ook een intolerantie heb, maar sinds ik zelf speltbrood maak en zo min mogelijk verpakte voedingsproducten eet (veel verse groenten en fruit) heb ik geen last meer van een spastische darm.

Meer informatie over vezels in  het E-boek

 

Gratis E-nummers week

Share