Antioxidanten: zo zit de vork in de steel

antioxidantenDe afgelopen tien jaar werden we bekogeld met allerhande claims over hoe belangrijk antioxidanten voor ons zijn en naar welke ‘superproducten’ we het best grijpen. Door de overdosis onderzoeken is het soms moeilijk om de feiten van de fabels te onderscheiden. Ontdek hier hoe de vork echt in de steel zit.

Dat maar weinig mensen weten wat antioxidanten eigenlijk zijn, wordt aangetoond in een recent onderzoek. Maar liefst 92 procent van de Amerikanen kan geen accurate definitie geven van het woord en 91 procent weet niet welke producten rijk aan antioxidanten zijn, ondanks het feit dat ruim 7 op de 10 ondervraagden aangaf veel van deze voedingsstoffen te consumeren.

Antioxidanten
Onder deze noemer vallen alle vitames, mineralen en andere voedingsstoffen die lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen of de schade ervan herstellen. Deze schadelijke moleculen ontstaan onder meer door vervuiling, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines C en E, zink en bèta-caroteen. Je kan ze vinden in tomaten, broccoli, kool, paprika’s, mango’s, roze pompelmoezen, aardbeien, bessen, noten, bonen, volkoren granen, gevogelte en zeevruchten.

Gezond
Wie alle bestaande onderzoeken naast elkaar legt, zou bijna gaan geloven dat antioxidanten goed zijn voor alles tot het reinigen van je gootsteen. Uit het merendeel van de studies wordt duidelijk dat antioxidanten het risico op bepaalde soorten kanker en hartziekten kunnen verlagen. Toch is het belangrijk te weten dat de conclusies nooit 100 procent waterdicht zijn.

Vitamines C en E, zink en bète-caroteen bieden dan weer specifiek bescherming aan de ogen om ouderdomsgerelateerde aandoeningen tegen te werken. Van vruchtbaarheidsvoordelen is echter geen spoor. Anders dan eerder verkondigd werd, verhoogt het opnemen van antioxidanten je kans op een zwangerschap niet.

Conclusie
Wat je moet onthouden over antioxidanten is dat ze geen wondermiddel voor een goede gezondheid zijn. Je volproppen met supplementen is dan ook niet aangeraden en kan zelfs ongezond zijn. Aan de andere kant is er niets mis met het opnemen van deze voedingsstoffen uit een brede waaier aan verse groenten en fruit. Veel vezels, weinig calorieën en vet, een lekker smaakpalet en (eventueel) een paar voordelen voor je gezondheid: geen nadelen te bespeuren.

Bron

Ben je op zoek naar recepten?

De Afslank Receptenbijbel en Het Afslankplan hebben boeken met heerlijke recepten, waardoor het makkelijk is om vol te houden voor een blijvend resultaat.

Wil je begeleiding bij het afvallen?

Afvallen met Nederland en de FIT-methode kunnen je daarbij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Share