Afvallen? Tel je slikken

voorbeeld

De sleutel voor afvallen

Wie wil afvallen kan allerlei ingewikkelde diëten volgen of aan de shakes gaan. Maar er is een veel simpelere methode om af te vallen: tellen. Amerikaanse onderzoekers vroegen proefpersonen om tijdens het eten van ongezonde snacks het aantal malen te tellen dat ze een hap doorslikten. Andere proefpersonen mochten gewoon eten.

Na afloop werd aan de proefpersonen gevraagd hoe verzadigd ze waren door hun snack. De groep die had geteld, was veel voller en meer bevredigd dan de groep die niet telde. Ze hoefden geen nieuwe snack meer.

Opmerkelijk was dat de truc met het tellen vooral werkte bij mensen die vooraf hadden aangegeven dat ze weinig zelfbeheersing hadden. Dat bevestigt eerder onderzoek waaruit blijkt dat mensen die informatie krijgen over hoeveel ze eten (calorieën, gewicht) makkelijker afvallen. Weten is bij afvallen dus echt minder eten.

Op de gadget-beurs in Las Vegas in januari 2013 is hier dan ook gelijk op ingespeeld. Voor mensen die willen afvallen was een lepel te koop die je happen telt.

De lepel kan niet ingesteld worden op wat erop de lepel ligt. Dat lijkt mij ook niet onbelangrijk als je wilt afvallen.

Het blijkt dat het tellen van je happen wel werkt om ongezond eten te beperken. Bij gezonde producten werkt het juist averechts.

De sleutel als je wilt afvallen is om te weten wanneer je op moet letten hoeveel je eet.

Bron: University of Chicago

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten en recepten of stel mij vragen op: www.facebook.com/blijvendafvallen

 
 
boek blijvend afvallenAfvallen zonder honger te hebben

Minder gewicht, Meer energie

10 weken praktische tips en begeleiding

Hoeveel wil je afvallen?

Share